top of page
roken%20is%20dodelijk_edited.jpg

HOE KOMT HET DAT STOPPEN MET ROKEN MOEILIJK IS?

Roken is een verslaving, die zich genesteld heeft in je primitieve brein, de printplaat van je hersenen. Het gedrag dat je stelt door te roken kan je vergelijken met de dingen die je aanleert als baby om te overleven: eten, lopen, praten,… Dit zijn handelingen die je moeiteloos doet, waar je niet bij nadenkt. Deze activiteiten zijn ook opgeslagen op je harde schijf. Door nu te stoppen met roken, kan je een ex-roker worden, maar nooit een niet-roker. Je zal het aangeleerde gedrag moeten blijven onderdrukken. In het begin zal dit niet altijd gemakkelijk zijn. Maar hoe verder je in dit proces zit, hoe meer mechanismen je jezelf zal aanleren om je te wapenen. Weet dat er een moment komt dat roken je leven niet meer beheerst!

 

DE TABAKSVERSLAVING ZIT OP VERSCHILLENDE NIVEAUS

Lichamelijk: de nicotineverslaving

Nicotine, de verslavende stof bereikt na 10 sec je hersenen. Na 30 min. is de helft van de nicotine uit je lichaam verdwenen, om na 60 min; zo goed als verdwenen te zijn, want er nog maar ¼ van de nicotine in het lichaam aanwezig. 

 ​ 

Het is de nicotine die in je hersenen receptoren activeert waardoor chemische stoffen vrij komen. Je krijgt een aangenaam gevoel, de angst en stressgevoelens verminderen. Doordat je hersenen gewend geraken aan deze chemische stoffen willen ze de ganse dag een ‘aanvulling’. De "zin" naar een sigaret is dus niks minder dan een ontwenningsverschijnsel.

 

 

Psychologische verslaving

Hier wordt roken gezien als een houvast bij emotioneel zware momenten en moeilijkheden. Roken is een bezigheid en je ziet je sigaret als je vriend, Door hem voel je je niet meer eenzaam. Bovendien zorgt het ervoor dat je je gemakkelijker een houding kan geven in om het even welke situatie. Tot slot kent iedere roker wel het beloningseffect: 'dit heb ik nu eens goed gedaan, hiervoor verdien ik wel een sigaret!'​

Gedragsverslaving

Even een rekensom: stel: je rookt 1 pakje sigaretten per dag:

1 sigaret= 10 trekjes per  keer

1 pakje= 20 x 10 trekjes

1 jaar = 7300 sigaretten

73 000 trekjes per jaar!

 

Bij de gedragsverslaving is het roken een dagelijks ritueel waar je vaak bepaalde handelingen aan koppelt. Dit blijft vaak bestaan tot je jouw structuur verandert. 

Door al deze gewoontehandelingen kan het erg moeilijk zijn om te stoppen. Een gedragsverandering zal pas tot stand als je je routine aanpast​. 

Laat je niet ontmoedingen! Stoppen met roken is als het lopen van een marathon: een goed voorbereide roker bereikt de eindmeet!

bottom of page